Sabtu, 5 September 2009

KEPALA BABI BERTUKAR KEPADA KEPALA LEMBU


SUATU KETIKA DULU KECOH SATU MALAYA ISU KEPALA BABI DI MELAKA YANG MENIMBULKAN KEMARAHAN ORANG MELAYU SEHINGGA MEMBAWA KEPADA BEBERAPA DEMONTRASI BANTAHAN OLEH PENDUDUK TEMPATAN. KINI ISU KEPALA BINATANG NI MENULAR PULA KE SELANGOR TETAPI MANGSA HAIWANNYA PULA IALAH KEPALA LEMBU.

DI MELAKA, ISU KEPALA BABI DIPERCAYAI DITUJUKAN KEPADA JAWATANKUASA BERTINDAK PEMANTAUAN MENTERNAK BABI YANG DITUBUHKAN OLEH ORANG MELAYU SEBAGAI TANDA PROTES PENTERNAK BABI YG MENDAKWA SERING MEMBUAT BANTAHAN KEPADA PEMERINTAH TENTANG TERNAKAN BABI YG MENGANGGU SITUASI PENDUDUK2 KG MELAYU YG BERDEKATAN . BEZANYA DI MELAKA KEPALA BABI HANYA DI TINGGALKAN DI TEMPAT2 TERTENTU.

BERLAINAN DI SELANGOR, KEPALA LEMBU DIARAK OLEH ORANG MELAYU YG BERDEMONTRASI TANDA PROTES CADANGAN PEMBINAAN KUIL YAG TIDAK SESUAI DIKAWASAN PERUMAHAN MEREKA. TAPI TIMBUL PULA PERSOALANNYA, MOTIF KEPALA LEMBU YG DIARAKKANYA ITU. MUNGKIN IANYA DITUJUKAN UNTUK MB SELANGOR. KINI ISU KEPALA LEMBU ITU TELAH DIMANIPULASIKAN OLEH PIHAK TERTENTU SEHINGGA MENIMBULKAN KEMARAHAN OLEH PENGANUT KAUM HINDU PULA.

KULAT: ORANG MELAYU KINI SUKA BERDEMONTRASI SEBAGAI LANGKAH PROTES. MB SELANGOR SEPATUTNYA BIJAK MENANGANI ISU YG MEMBABITKAN SENSITVITI KHUSUSNYA UMAT ISLAM. MEREKA TIDAK MEMBANTAH SEKIRANYA CADANGAN ITU KENA DITEMPAT YG SESUAI. SELEPAS KEPALA BABI DAN LEMBU, JANGAN ADA PULA DEMONTRASI SELEPAS INI MEREKA BERARAK MEMBAWA 'KEPALA ORANG' PULAK....LAGI HARU DIBUATNYA.

Tiada ulasan:

Malaysia oh Malaysiaku


RAKYAT YANG BERHAK MENERIMA PEMBANGUNAN