Isnin, 24 Oktober 2011

UTUSAN & MAHATHIR: "MENGATA DULANG PAKU SERPIH...."
TANYA PADA 3 MANGKOK BERTINGKAT NI HAHAHAHAHA... Baru-baru ini Utusan Malaysia, sebuah akhbar milik penuh Umno mendakwa bahawa Malaysiakini tidak menghormati titah Sultan Selangor. Manakala Mahathir, Zul Kulim pulah mendakwa Aziz Bari 'kurang ajar' kerana mempersoal titah baginda Sultan Selangor dengan lantang.


Lupakah Utusan Malaysia bahawa pada suatu ketika dahulu, akhbar Umno tersebut juga pernah menderhakai institusi raja sebelum ini. Malah Umno juga pada suatu masa pernah lantang mengkritik institusi raja dengan mengatakan baginda-baginda menyalahgunakan kuasa.


Sebenarnya, Umno adalah merupakan petualang dan penderhaka yang sebenarnya sejak dari tahun 1920 lagi.Peristiwa di Johor dan PerakPengasas Umno, Datuk Onn Jaafar, iaitu datuk kepada naib presiden Umno sekarang Datuk Hishammuddin Hussein, telah dibuang dari Istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri beliau ke Singapura kerana mengkritik Sultan Johor pada ketika itu, atas isu harta dan hutang keluarga baginda.Dalam tahun 1974, Tan Sri Ghazali Jawi, ayah kepada bekas ketua perhubungan Umno Perak Datuk Tajol Rosli Ghazali, enggan meletak jawatan sebagai menteri besar Perak walaupun perjanjian asalnya antara Tan Sri Ghazali dengan Sultan Perak yang menyatakan bahawa Tan Sri Ghazali akan hanya memegang jawatan tersebut selama dua tahun.


Akan tetapi Tan Sri Ghazali memungkiri perjanjian tersebut dan menyebabkan baginda Sultan Idris murka. Baginda bernazar enggan bercukur jambang selagi Tan Sri Ghazali masih berdegil tidak melepaskan jawatannya sebagai menteri besar Perak.Krisis di PahangPada tahun 1979, menteri besar Pahang dan ketua perhubungan Umno negeri pada masa itu, Datuk Abdul Rahim Bakar berselisih faham secara terbuka dengan Sultan Pahang. Media-media pro-Umno turut mengkritik Sultan secara terbuka melalui liputannya yang meluas.Ramai lagi pemimpin Umno yang menderhakaPada tahun 1983, Umno telah mengemukakan usul dalam parlimen untuk menarik balik kuasa Yang Dipertuan Agong berhubung dengan pengisytiharan darurat.


Apabila Majlis Raja-raja Melayu menolah usul tersebut, Umno sekali lagi mengkritik dan mengecam institusi raja melalui media miliknya. Sewaktu perhimpunan agung tahunan Umno pada tahun 1991, Umno secara terbuka menyalahkan Sultan Kelantan pada masa itu atas kekalahan parti tersebut di negeri Kelantan.Dalam perhimpunan agung Umno itu juga, para perwakilan parti tersebut dengan lantang telah meminta supaya harta Raja-raja Melayu disita dan disiasat. Laporan tersebut telah disiarkan secara meluas di dalam akhbar Utusan Malaysia. Tidakkah ini derhaka namanya?


Para pemimpin Umno Kelantan juga mengadakan tunjuk perasaan dan menghantar satu memorandum kepada Sultan Kelantan. Demonstrasi tersebut tidak mendapat permit untuk berhimpun dan akibat dari itu, tindakan tersebut adalah menyalahi undang-undang. Kenapa anggota-anggota polis FRU hanya berdiri dan memerhati sahaja dan tidak menembak gas-gas pemedih mata serta menangkap para penderhaka Umno tersebut.Pada 18hb Januari 1993 pula, Umno dengan bantuan rakan-rakan parti komponen BN telah mengusahakan pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan yang mana dengan pindaan tersebut, raja-raja Melayu boleh diheret ke mahkamah khas.


Dan apabila Raja-raja Melayu meminta agar pindaan tersebut ditangguh buat sementara, media-media Umno dengan lantang mengkritik institusi raja-raja dan mengancam akan mendedahkan segala salah laku para baginda. Ini juga derhaka sebenarnya.Peristiwa pertabalan tidak sah Tengku Ibrahim Inderaputera untuk menggantikan Sultan Ismail Petra pada 29hb April 1993 di bawah sepohon pokok ketapang di Ketereh, Kelantan oleh ahli majlis tertinggi Umno Datuk Annuar Musa. Kalau perbuatan ini bukan sesuatu yang amat memalukan, derhaka ataupun kurang ajar, apakah nama yang sebenarnya?


Kenyataan biadap ketua perhubungan Umno dan menteri besar Perlis pada masa itu, Datuk Shahidan Kassim yang mendakwa bahawa beliau mempunyai bukti Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta negeri tersebut. Akan tetapi, sehingga kini Datuk Shahidan masih gagal mengemukakan bukti yang lebih menyeluruh bagi membuktikan kesahihan dakwaan tersebut.Seorang bekas naib presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib mendakwa menteri besar Perak Batuk Mohamad Nizar Jamaluddin (Pakatan Rakyat), menderhakai Sultan Azlan Shah, Perak. Lupakah Muhammad bahawa beliau sendiri pernah melarikan Ku Yah, puteri Sultan Selangor sehingga baginda naik murka sehingga menitah menarik balik gelaran Datuk daripada beliau.


Bukankah ini perbuatan yang sungguh menderhaka?Penderhakaan Umno yang berterusanSelepas pilihanraya umum 2008, 23 daripada 24 ahli dewan undangan negeri Umno Terengganu telah memulaukan majlis angkat sumpah menteri besar Terengganu yang baru Datuk Ahmad Said dan berkeras mahukan bekas menteri besar Datuk Idris Jusoh dilantik semula. Manakala penyokong Umno yang berdemonstrasi di hadapan Istana mempamerkan kain rentang yang menyebut Sultan Terengganu yang juga Yang Dipertuan Agong sebagai binatang dan najis. Kenapa pula pihak polis tidak bertindak terhadap mereka ini, dan sebaliknya hanya bertindak terhadap mereka yang berdemonstrasi di hadapan Istana Kuala Kangsar, Perak bagi menentang rampasan kuasa Umno tersebut yang telah menggulingkan kerajaan negeri yang sah pada 6hb Februari 2009.


Ketua perhubungan Umno Perlis Datuk Shahidan Kassim membantah pengguguran beliau dan sekaligus memulaukan majlis perlantikan Datuk Dr Mohd Isa Sabu sebagai menteri besar Perlis yang baru. Bukankah ini derhaka juga?Sekarang jelaslah siapa penderhaka yang sebenarnya. Di harap juga agar Senator Ezam Mohd Noor dan konco-konconya menyedari detik-detik sejarah penderhakaan Umno di masa yang lalu. Janganlah beliau berpura-pura tidak tahu pula peristiwa-peristiwa ini

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

diorang tu bangkang pakai perkara yg melibatkan agama islam ke??

melayuangkat berkata...

Salam dear cendawan,

Mak Cik ingat lagi semasa isu Tun M dan Sultan2 Melayu yang masa itu mendapat sokongan hampir semua orang. Tapi bukanlah tujuan Tun M mahu menghakis Kesultanan itu sendiri tetapi setakad 'menghadkan' kuasa mutlak mereka terhadap beberapa perkara melibatkan rakyat. Maklumlah kita ni manusia biasa, kalau TERLEBIH APA APA pun cepat sangat lupa bumi tempat kita berpijak.

Tun Dr M TERPAKSA bertindak sedemikian atas desakan rakyat juga pada masa itu. TETAPI isu sekarang ini berbeza. Isu isu berbangkit tidak sama sekali dengan isu akidah yang melanda orang Melayu terutama di Selangor yang terpaksa dicampuri dan ditegur oleh Sultan sendiri. Sudah tentu parti Melayu yang menagih simpai pihak kafir tidak senangi tidakan Sultan ini... Tak perlulah Mak Cik ulas kamu lebih bijak dan tahu hal politik.

Kamu kata kamu tidak menyebelahi mana2 parti politik. Tetapi nampak sangat kamu amat benci pada UMNO sehingga APA pun yang dibuat SEMUA tak betul belaka. Mahasabahlah diri kita semua..Apa kah ISLAM itu semudah, berjanggut, berserban dan berjubah sahaja dan setakat makan nasi lemak daun pisang bersendirian??

Tidak ada PEMIMPIN yang SEMPURNA sebab kita semua manusia biasa. Tetapi BAIK tetap BAIK. DS Najib berusaha gigih memperbetulkan apa yang patut dibetul dan ianya mestilah memakan masa dan kerjasama dari SEMUA rakyat Malaysia.

Kamu tak perlu kata kamu tak sokong mana mana parti politik. Mengaku saja kamu penyokong pembangkang atau lebih cenderong ke arah mereka sebab pada kamu APA je yang kerajaan negeri atau pusat buat semua tak betul belaka. Ini lebih baik.

kulatlapok berkata...

salam Makcik: Terima kasih sudi membalasnya.

Memnag keblkangan ini posting CM ini seolah2 cenderung kepd pmbankang tetapi tidak semestinya saya bersetuju semua yg mereka bangkitkan.

Isu mereka lebih nmpak logik dan ada asas untuk kita sama menterjemahkan kpd sesuatu beentuk perkara yg nyata.

Politik adakalnya memerlukan hipokrit untuk menyerang tetapi ada sesuatu pihak yg terlebih hipokritnya kerana mereka semua yg melakuknnya terlebih dahulu serta pada masa yg sama mereka jugalah yg menjadi pelakonnya.

Pengalaman telah meninggalkan kita sesuatu kesan untuk kita bertindak samada kita hanya mahu memandang dan berdiam diri atau bertindak demi untuk sesuatu keadilan.

Namun memgn jelas di sini CM tetap menyokong apa saja kebaikan yg dibuat tidak kira mana2 partipun demi memartabatkan agama Islam melebihi daripada segala2nya.

Jika kita datang dari agama addin yg kita dukung sejak dari lahir, maka ianya menjadi kewajiban kita untuk melindungi dan memeliharanya dari apa saja bentuk pencemaran. Wallahualam.

Terima kasih MAKCIKKU, semoga umat Islam negara ini bersatu kearah matlamat yang SATU.

Malaysia oh Malaysiaku


RAKYAT YANG BERHAK MENERIMA PEMBANGUNAN